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TO: BOARDS OF MANAGEMENT, PRINCIPAL TEACHERS AND ALL TEACHING 
STAFF IN PRIMARY SCHOOLS 

 
Job Sharing 

 
1.  Implementation of European Court of Justice Ruling in Hill and Stapleton 

Case 
 

2.  Implementation of European Court of Justice Ruling in the 
Gerster Case 

 
3. Assistant Principal Teachers 

 
 

1.  Implementation of European Court of Justice Ruling in Hill 
      and Stapleton Case 
 
1.1  This section replaces Section 2, Subsection 10.5 of Circular 32/97 (Scheme of Job Sharing in 

Primary Schools). 
 
1.2 Under the European Court of Justice Ruling in the Hill and Stapleton case, a job sharing 

teacher returning to full time employment will continue on the common salary scale 
appropriate to a teacher on the basis that each twelve months of job sharing service given, will 
reckon as twelve months full time service for incremental purposes. 

 
Example: A teacher (whose increment date is 1 September of each year) commenced job 
sharing on 1 September 1994 and was on the third point of the salary scale on this date.  She 
returned to full time service on 1 September 1998.  During her job sharing service this teacher 
received an increment annually which brought her to the 7th point of the salary scale as at 1 
September 1998. On her return to full time teaching on 1 September 1998 she was reverted to 
point 5 of the salary scale.  However, under the Hill/Stapleton ruling this teacher would be 
entitled to progress on the salary scale as if she had been working full time i.e. would progress 
to scale point 7 on 1 September 1998. 

 
1.3 The salary records of all teaching staff who have ever resumed full time teaching duties after a 

period of job sharing, shall be examined and adjusted as necessary to ensure that they are 
placed on the point of the full time scale which they would have reached but for the job sharing 
period. Such staff shall be recompensed for any loss of earnings suffered as a result of being 
appointed to a lower point on the full time scale. 

 
1.4 A teacher who is no longer in service is also entitled to arrears of salary from the date he/she 

resumed full time teaching after job sharing, until the date of resignation or retirement. 
 

 2. Implementation of European Court of Justice Ruling in the  
Gerster Case 

 
2.1 The European Court of Justice Ruling in the Gerster case refers to reckoning of service and 

seniority for job sharing teachers. 
 
2.2 Under this ruling for the purposes of reckonable service (insofar as it affects qualifying 

service for purposes other than pay and superannuation), credit is given for all job sharing 
service upon the same basis as full time service.   In any event, heretofore, in the case of 
primary teachers job-sharing service was reckoned as full-time service.  This judgement 
reflects exiting practices.  If a teacher feels s/he has not received full credit for their job 
sharing service s/he should consult with her/his Board of Management. 



 
2.3 Seniority of teachers is, in general, a matter for each Board of Management and is 

determined by the date of appointment of a teacher to a school.  The Gerster ruling confirms 
that job-sharing service is reckoned as full service for the purpose of seniority. 

 
3.  Assistant Principal Teachers 
 
3.1 This section replaces Section 1, Subsections 4.5 to 4.7 of Circular 32/97 (Scheme of Job 

Sharing in Primary Schools). 
 
3.2 With effect from 1 September 1999 an Assistant Principal may be allowed to job share and to 

retain the post of responsibility allowance in full.  A Board of Management should examine the 
duties of the post to determine whether the duties can be carried out in full during the periods 
of attendance of the Assistant Principal post holder.  Where a Board decides that the duties 
can be so performed, the Assistant Principal post holder will continue to perform the full duties 
of the post and will retain the allowance in full.  

 
3.3 Where a Board decides that the duties cannot be performed in full by the Assistant Principal 

post holder while job sharing, subject to the post being warranted, the Board may appoint an 
acting Assistant Principal post holder by open competition from within the staff of the school.  
The acting Assistant Principal will perform the duties associated with the post when the job 
sharing Assistant Principal post holder is absent. The Assistant Principal allowance will be 
shared equally between the two teachers. The acting Assistant Principal post holder will not 
establish personal title to the allowance and will relinquish same when the Assistant Principal 
post holder resumes full time duties.  
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