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Circular 0055/2008 
  

To:  The Management Authorities of Voluntary Secondary, Community 
and Comprehensive Schools, and the Chief Executive Officers of 

Vocational Education Committees 
 

Protection of Employees (Fixed-Term Work) Act 2003 - 
Implementation Agreement - Final 

 
 
1 PURPOSE OF THIS CIRCULAR 
 
1.1 The purpose of this circular is to advise school authorities of the terms agreed for the 

implementation of the Protection of Employees (Fixed Term Work) Act 2003 insofar 
as it applies to a person employed as a qualified teacher in an approved teaching 
post wholly funded out of moneys provided by the Oireachtas with a contract of 
employment with the Vocational Education Committee/ or post primary school. This 
agreement was reached following discussions under the auspices of the Teachers 
Conciliation Council (comprising representatives of the managerial authorities of 
schools, the teacher unions and the Departments of Education and Science and of 
Finance) and with the assistance of an independent facilitator. 

 
1.2 Employers are advised and reminded that where an employer is seeking Oireachtas 

funding for a contract in excess of its approved allocation, the express approval of 
the Department must be obtained and each case will be considered on its merits. 

 
1.3 This circular letter contains, in consolidated form, the terms of the most recent and all 

previous agreements in relation to implementation of the Protection of Employees 
(Fixed Term Work) Act 2003 and consequently all previous circulars (PPT14/05, 
0010/2006, 0046/2006, and 0124/2006) are hereby superseded.  

 
1.4 Employers are also advised that cognisance should be taken of other relevant 

employment legislation – including the Unfair Dismissals Acts - in dealing with issues 
arising from this Circular Letter. 

 
1.5 Interpretation of the terms of this circular, where necessary, is a matter to be decided 

under the auspices of the Teachers Conciliation Council. Any difficulties arising 
should be brought to the attention of the appropriate representative organisation for 
the purpose of clarification. The terms of this circular will be open to review in light of 
experience and precedent developments elsewhere. 

 
1.6 For the purpose of this circular, the following terms shall have the meaning assigned 

to them here: 
  
“Act” refers to the Protection of Employees (Fixed Term 

Work) Act 2003 
 
“approved permanent posts” refers to the number of permanent teaching posts 

(expressed in wholetime teacher equivalents) approved 



in the Department’s letter of allocation of posts to 
individual employers  

 
 “CID”  refers to a contract of indefinite duration 
 
 “Department” refers to the Department of Education and Science 
 
“employer”  means a Vocational Education Committee and, in the 

case of voluntary secondary, community and 
comprehensive schools, a Board of 
Management/Manager  

 
“employment” refers to employment in a teaching post 
 
“Minister” refers to the Minister for Education and Science 
 
 “objective condition” shall have the meaning assigned to it in section 8 of the 

Act  - i.e.  
a) Arriving at a specific date or 
b) Completing a specific task or 
c) The occurrence of a specific event 

 
 “post” refers to a teaching post, whether full time or part time, 

which is funded out of moneys provided by the 
Oireachtas. 

 
 “pro rata” means that the salary entitlements of a part-time 

teacher are calculated in proportion to that of a full time 
teacher on an equivalent point of the common basic 
scale for teachers and with equivalent qualification 
allowances 

 
“school year” refers to the 12 months commencing on 1st September 

in any calendar year and ending on 31st August in the 
succeeding year in accordance with circular letter 38/00 
(Post-Primary) 

 
“teacher” refers to a person registered as a teacher on a current 

basis by the Teaching Council and holding the 
qualifications, including teacher education where 
appropriate, suited to the purpose of the particular 
teaching post 

 
“Teaching Council” refers to the Teaching Council established under The 

Teaching Council Act 2001 as amended 
 

 
2 RECRUITMENT PROCEDURES 
 
2.1 A post, which it is anticipated will be vacant for a period in excess of 26 weeks, shall 

be advertised and filled through a formal recruitment process using the same 
selection procedures and criteria as for permanent appointment. 

 
2.2 It shall be the responsibility of the employer (NOT the teacher) to employ a suitable 

replacement for any period of absence under a fixed term contract. 
 
2.3 To be eligible for recruitment to a teaching post, the teacher shall be registered by the 

Teaching Council and shall satisfy the recruitment policy in the relevant second-level 
sector as approved from time to time by the Minister.  

 



2.4 An employer is obliged to select for appointment only those candidates whose 
qualifications are suited to the purpose of the post for which s/he is proposed. Every 
reasonable effort shall, therefore, be made by an employer to recruit a suitably 
qualified teacher.  

 
2.5 In exceptional circumstances, where the employer can satisfactorily demonstrate to 

the Department of Education and Science that every reasonable effort has been 
made to recruit  an appropriately qualified teacher, an unqualified person may be 
recruited pending the recruitment of an appropriately qualified teacher and this 
provision must be inserted in the terms of the contract issued to that applicant.  The 
recruitment of an unqualified person shall be fully documented in the school records 
and these records shall be made available for inspection by the Department if 
requested. The employer shall repeat the process to recruit an appropriately qualified 
teacher within the period of such a contract. This provision will be reviewed prior to 
the commencement of Section 30 of the Teaching Council Act 2001. 

 
3 FIXED TERM CONTRACT   
 
3.1  Definition of a Fixed-term Contract 
 
3.1.1 A fixed term contract is any contract of employment, whether full-time of part-time, 

where the end of the contract is determined by an objective condition having been 
met.  

 
3.1.2 In accordance with section 2 of the Act, a person who is on work placement as part of 

their vocational training is not an employee for the purposes of the Act.   
 

 
3.2  Terms of Employment 
 
3.2.1 The principle to be applied to terms of employment in respect of fixed-term teachers 

is that of no less favourable treatment by the employer during the period of contract 
than exists for a comparable permanent teacher unless objective grounds exist for 
doing so.   

 
3.2.2 In general, the expiry of a contract, and as a consequence the termination of the 

employment relationship, marks the end of any obligation on the part of the employer 
to a teacher in respect of terms of employment. 

 
3.2.3 A teacher shall be required to maintain his/her registration with the Teaching Council. 

Should the teacher allow his/her registration to lapse, or if s/he is removed from the 
register, for any reason, this shall be an objective ground for termination of the 
contract. 

 
3.2.4 Every teacher appointed shall be subject to the normal probationary procedures for 

employment purposes prior to confirmation in the post. These procedures are distinct 
from those which may be required by the Teaching Council for the purposes of 
teacher registration. 

 
3.2.5 A teacher engaged on a fixed term contract shall receive written terms of employment 

(see Terms of Employment (Information) Act 1994) within two months of the date of 
appointment. Both the teacher and the employer shall sign this statement.  A copy of 
the signed statement shall be given to the teacher and the employer shall retain a 
signed copy on file. Each statement of terms of employment shall contain the 
objective conditions determining the fixed term contract. 

 
3.3  Notification of Permanent Vacancies  
 
3.3.1 Fixed-term teachers must be notified of the existence of a permanent vacancy.  

Management authorities should note the provisions of the Protection of Employees 
(Fixed-Term) Work Act, 2003 which at section 10.2 provides that the information 



regarding a vacancy “may be provided by means of a general announcement at a 
suitable place or undertaking or establishment”.  

 
3.3.2 The method used to bring such posts to the attention of fixed-term teachers, including 

those on leave of absence, shall be included in the written statement of terms of 
employment given to each fixed-term teacher.  The methodology to be used is not 
prescriptive and may include use of, for example, any or all of the following:  

• the employer’s website,  
• the school staff notice board,  
• individual notification by letter post (e.g. to teachers on leave of absence).  

 
The objective is to ensure that the fixed-term teacher is notified in a timely manner of 
the post to be filled so as to provide the teacher with the opportunity to apply for the 
post should s/he wish to do so.  

 
3.4 Access to Training  
 
3.4.1 Continuing Professional Development (CPD): A fixed-term teacher shall have 

access to CPD (incl. in-service training) on the same basis as a comparable 
permanent teacher.  Such access shall not be confined to the days on which the 
fixed-term teacher would ordinarily be employed.  

 
3.4.2 Post Graduate Training: A fixed term teacher shall be eligible to apply for access to 

Post Graduate courses in accordance with the procedures and criteria prescribed 
from time to time by the Minister.  Payment of salary (where it applies) while attending 
at such courses shall not exceed the duration of the contract of the fixed term 
teacher.  

 
3.5 Career-Breaks: 
 
3.5.1 A fixed-term teacher shall have access to the career break scheme on the same 

basis as a permanent teacher within the relevant second level sector.   
 
3.5.2 A fixed term teacher’s entitlement to a career break shall cease on the expiry of the 

fixed-term contract and that contract not having been renewed.  
 
3.5.3 An employer, in refusing a career break application, shall state in writing the reason 

for refusal and such refusal shall be based on considerations other than the status of 
the employee concerned as a fixed-term employee.   

 
3.6 Job Sharing: 
 
3.6.1 A fixed-term teacher shall have access to the job-sharing scheme on the same basis 

as a comparable permanent teacher within the relevant second level sector.   
 
3.6.2 A fixed term teacher’s entitlement to job-sharing shall cease on the expiry of the 

fixed-term contract and that contract not having been renewed.  
 
3.6.3 An employer, in refusing a job-sharing application, shall state in writing the reason for 

refusal and such refusal shall be based on considerations other than the status of the 
employee concerned as a fixed-term employee.   

 
3.7 Sick Leave: 
 
3.7.1 A fixed-term teacher shall have the same entitlement to certified and uncertified sick 

leave as a comparable permanent teacher within the relevant second level sector. 
 
3.7.2 The teacher’s entitlement to sick leave, whether paid or unpaid, shall cease on the 

expiry of the fixed-term contract and that contract not having been renewed.  
 
 



3.8 Maternity/Adoptive Leave: 
 
3.8.1 A fixed-term teacher shall have the same entitlement to maternity/adoptive leave and, 

while on maternity/adoptive leave which occurs during the term of their contract, shall 
have the same, or pro rata in the case of a part-time teacher, entitlement to pay as a 
comparable permanent teacher within the same sector. 

 
3.8.2 The teacher’s entitlement to paid maternity/adoptive leave shall cease on the expiry 

of the fixed-term contract and that contract not having been renewed.  
 
3.8.3 Where the fixed-term contract is renewed by a succeeding contract, 

maternity/adoptive leave shall continue, as shall the entitlement to pay, up to the limit 
imposed under the maternity/adoptive leave scheme or the expiry of the succeeding 
contract, whichever is the sooner.  

 
3.9 Other Leave: 
 
3.9.1 A fixed-term teacher shall have the same entitlement as a comparable permanent 

teacher to the arrangements for the following categories of leave within the relevant 
post-primary sector:  

(i) Parental Leave 
(ii) Paternity Leave 
(iii) Force Majeure Leave 
(iv) Carers Leave 
(v) Compassionate Leave  
(vi) Personal Days (where applicable) 
 
 

3.10 Renewal of Contract 
 
3.10.1 A teacher, who was recruited initially by an employer through a formal recruitment 

process and was suitably qualified for the original appointment, shall not be required 
to engage again in a formal recruitment process for reappointment by the same 
employer in the same or a similar teaching post on successive fixed term contracts.  

 
3.10.2 A teacher shall not be offered a renewal of his/her contract where s/he has allowed 

his/her registration as a teacher to lapse, or where s/he has been removed from the 
register, for any reason and this shall be included in every contract as an objective 
ground for non-renewal. 

 
3.10.3 An employer that proposes to renew a fixed-term contract, shall inform the fixed term 

teacher in writing, at the latest by the date of renewal, of the objective grounds 
justifying  
a)  the renewal of the fixed-term contract and  
b) the refusal to offer a contract of indefinite duration. 

 
 
4 CONTRACT OF INDEFINITE DURATION (CID) 
 
4.1 Definition of a CID 
 

A person employed on a contract of indefinite duration means that the person has an 
expectation that, subject to the normal date of retirement in the employment, she or 
he will be retained in the employment and will not be dismissed without there being 
any good reason such as misconduct or unfitness for their position, or other 
compelling or unavoidable circumstances.  Any dismissal shall be achieved by the 
application of the agreed termination arrangement for the particular sector or the 
application of the relevant statute, as the case may be.   

 
 
 



4.2 Entitlement to a CID 
 
4.2.1 The employer shall issue a contract of indefinite duration to any member of the 

teaching staff who satisfies all of the following conditions; 
 

(i) s/he is registered on a current basis with the Teaching Council and 
 

(ii) s/he is the holder of qualifications, including teacher education where 
appropriate to the sector and 

 
(iii) s/he has had in excess of 4 years continuous teaching service, excluding 

any period of secondment, in the same post under two or more 
successive written contracts of employment with the same employer that 
were paid for out of monies provided by the Oireachtas,  

 
 unless s/he is excluded by reason of one or more of the following  

 
(iv) s/he is the subject of a disciplinary procedure (i.e. there are formal written 

disciplinary charges of a significant nature against the teacher on 
grounds of misconduct or other serious disciplinary offences) or  

 
(v) s/he is covering for another teacher absent on an approved scheme of 

leave of absence and this was set out as an objective ground in writing in 
the previous contract or 

 
(vi) the post will not be viable within a reasonable period and this was set out 

as an objective ground in writing in the previous contract. 
      
  
4.2.2  Where an employer issues a CID and that CID is to be Oireachtas funded, the 

employer must comply with the terms and conditions of this Circular Letter.  
 
4.3 Hours of the Contract of Indefinite Duration 
 
4.3.1 The hours of the CID will be those hours for which the teacher was engaged on a 

fixed term contract in the school year prior to the issuing of the CID (other than those 
hours which are for the provision of temporary cover.   

 
4.4 Appeals Procedure 
 
4.4.1 An informal system for adjudication of appeals, from individual teachers against 

refusal to award a CID or the terms under which a CID is awarded, is set out in 
Circular Letter 0050/2006.   

 
4.4.2 Employers, in every notification of a decision to award or to refuse a CID, shall state 

the closing date and time for lodgement of an appeal.   
 
 
5 MECHANISM FOR THE ALIGNMENT OF POSTS AND AVAILABLE PERSONNEL 
 
5.1 Method of Calculation of Under/Over Quota: 
 
5.1.1 The allocation of posts to each school/sector will continue to be determined in 

accordance with procedures approved from time to time by the Minister.  
 
5.1.2 For the purposes of calculating the number of serving teachers to whom there is an 

ongoing contractual obligation for any academic year, it is necessary to combine the 
number of permanent teachers with the number of CID teachers (expressed in 
wholetime equivalents).  Based on the agreed definition of an employee on a contract 
of indefinite duration, those on contracts of indefinite duration have effectively the 
same tenure rights as a permanent teacher.  The combination of permanent and 



contract of indefinite duration teachers will, in some instances, result in schools 
having a total number of teachers below, equal to or in excess of  the number of 
approved permanent posts for the school.  

 
5.1.3 Where the combined number of permanent/CID teachers is equal to or in excess of 

the number of approved permanent posts (expressed in wholetime equivalents), no 
recruitment to permanent posts shall be undertaken.   

 
5.1.4 Where the combined number of permanent/CID teachers is less than the number of 

approved permanent posts (expressed in wholetime equivalents), the filling of a 
permanent post may arise.  Where such a vacancy occurs, the employer shall apply 
the following options in the sequence shown to the filling of such posts: 

 
(a) offer a CID where an existing fixed-term teacher qualifies for such in accordance 

with the terms of this circular; or   
 
(b) submit the vacancy for filling by redeployment in accordance with agreed 

arrangements, or 
 
(c) consider an opportunity, the qualification requirements of the post permitting, for 

a teacher employed on a CID in a part-time capacity to undertake additional 
hours up to but not exceeding full-time hours (see * below) 

 
These options having been exhausted, any permanent post(s) remaining unfilled 
shall be advertised by the employer and filled through a formal recruitment process 
using the standard procedures and criteria for the filling of such posts including the 
filling of a part-time post on a permanent basis. 
 
*  As far as possible, employers should give consideration to requests by workers to 

transfer from part-time to full-time work or to increase their working time should the 
opportunity arise.  In doing so, as with all teaching appointments, employers 
must have regard to the curricular needs of the school and the qualifications 
required for the post. 

 
5.1.5 Where the school has unassigned hours these may be offered to a part-time CID 

holder on a fixed term basis.  A separate fixed term contract shall be offered in 
respect of these hours.  In doing so, as with all teaching appointments, 
employers must have regard to the curricular needs of the school and the 
qualifications required for the post. In the event of these hours continuing for 4 
years, they will be subject to assessment for a contract of indefinite duration in 
accordance with paragraph 4.2. 

 
This circular and an Irish translation can be accessed on the Department’s website 
www.education.ie
 
Queries concerning this circular letter should be emailed to: allocations@education.gov.ie
 
Anne Killian 
Principal Officer 
      
28 April, 2008  
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