
An Roinn Slainte 
DEPARTMENT OF HEALTH 

Circular 12/2016 

29th July 2016 

To: 1) Ms Rosarii Mannion, National Director of Human Resources, HSE, Dr Steevens' Hospital, 

Dublin 8 

2) CEO's of the NCSSB's 

Personal Fund Threshold (PFT) -Implications of the Extension of 'Grace Period' to 1" April 2019 

Dear Sir/Madam 

I refer to this Department's Circular 10/2014, in relation to the implications for certain public 

servants with high-value pension entitlements and also for offices and agencies, in their role as 

pension administrators. (Circulars 13/2014, 5/2015 and 10/2015 also refer) Since Circular 10/2014 

was issued, the end-date for the grace period' has been extended, most recently to 151 April2019. 

This further extension of the 'grace period' may have implications for certain public servants and 

these are set out in the attached letter from the Department of Public Expenditure and Reform 

dated 25th July 2016. 

Queries 

HSE and Section 38 agencies 

All employee queries should be directed, as appropriate, to the relevant superannuation section or 

to National Pensions Management, Manorhamilton. 

NCSSBS 

Requests for clarification from employees in NCSSBs should be directed to the relevant employer in 

the first instance. If required, queries from NCSSB employers can be directed to 

national_hr_unit@health.gov.ie. 
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Circulation 

The contents of this circular should be brought to the attention of all HSE, Section 38 agencies and 

NCSSB employees. It should also be brought to the attention of all relevant management including 

those in Pension, HR and Finance. 

Yours sincerely 

~---
Lara Hynes"---­

Principal 

National HR Unit 
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J?. An Roinn Caiteachais Phoibli 4 agus Athch6irithe 
~ ~epartment of Public 

~xpenditure and Reform 

Our ref: P 18/065/06 

To: All Personnel Officers 

cc Secretaries General/ All Heads of Departments/ Ollices 

25 July 2016 

I refer to this Department's letter of 27 June 2014 (ref: PJ8/065/06) in connection with the 
implications for civil and public servants with high-value pension entitlements and lor 
Departments, Offices and Agencies in their role as pension administrators, arising from the 
changes to the Standard Fund Threshold regime introduced by the Minister for Finance with 
effect from 1 January 2014. 

Appendix 2 ofthat letter dealt with the process of calculating a Personal Fund Threshold (PFT) 
at 1 January 2014 in situations where the capital value of an individual's relevant pension 
entitlements exceeded the reduced Standard Fund Threshold (SFT) of €2 million on that date. 
In this regard, Appendix 2 highlighted the following: 

"IMPORTANT NOTE: 
Rates of pay in effect as and from 1 July 2013 should be used as the basis for 
pensionable remuneration in calculating PFTs at 1 January 2014, EXCEPT where a 
decision to retire on/before 30 June 2015 has (i) already been taken by the individual 
at the time of application for a PFT and (ii) that decision has been formally conveyed 
by the individual concerned to the Personnel Officer in his/her Department/ 
Office/Agency. The calculation and submission of a PFT application on any other basis 
will not be accepted by the Revenue Commissioners. 

If, however, an individual seeks and receives a PFT certificate calculated on the basis 
that they are not retiring on/before 30 June 2015 but subsequently do in fact retire 
on/before that date, a revised PFT should be sought from Revenue at least 1 month 
before their date of retirement or b~fore 31 May 2015, whichever is the earlier.'·' 

Essentially, the above note makes the point that for individuals who retired on or before 30 
June 20 I 51

, the higher rates of pay in force on 30 June 2013 (prior to the cuts in pay provided 
for in the FEMPI Act 20 I 3) should be used as the basis for pensionable remuneration in 
calculating PFTs. For individuals retiring after 30 June 2015, the lower post-FEMPI Act 2013 
pay rates had to be used as the basis for pensionable remuneration in the PFT calculations. 

1 The end-date of the then "grace period" during which persons retiring could have their pension benefits 
calculated based on the (higher) rates of pay in force on 30 June 2013. 
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Since the letter of 27 June 2014 was issued, the 30 .I une 2015 end-date of the "grace period" 
has been extended- initially to 30 June 2016 and subsequently to I April 2019. In addition, 
the deadline for the submission of a PFT application to the Revenue Commissioners closed on 
31July2015. 

The extension ofthc ··grace period'' may have implications 1\)i· certain individual civil or public 
servants in two sets of circumstances: 

1) Individuals who applied to Revenue f()r a PFT based on the I January 2014 changes on 
or before the 31 .July 2015 deadline for such applications and who did not intend to 
retire before the end of either the 30 .June 2015 "grace period" deadline or the initially 
extended deadline of 30 .June 2016. The PFT certificate in these circumstances would 
have had to be based on the post-FEMPI Act 2013 (post-30 .June 2013) reduced rates 
of pay. If those individuals now retire on or before the end of the extended grace period 
(I April2019), their retirement benetits will be based on pre-cut rates of pay and there 
will, therefore, be a mismatch between the basis on which their benetits and their PFT 
at 1 January 2014 were calculated (i.e. PFT based on reduced rates of pay and benefits 
based on pre-cut rates of pay). 

2) Individuals currently without a PFT (due to the fact that the capital value of their 
retirement benetits at 1 January 2014, based on post-cut rates of pay, was marginally 
below the reduced SFT of €2 million) and who did not intend to retire betore the 30 
June 2015 or 30 June 2016 grace period deadlines. If those individuals decide to retire 
on or before the end of the extended grace period (1 April 2019) their retirement 
benefits will be based on pre-cut rates of pay, and it is possible that the capital value of 
their retirement benefit entitlements on I January 2014, if they had been calculated on 
the pre-cut rates of pay, may have exceeded the SFT limit, such that they would have 
been entitled to apply for a PFT. 

In these circumstances, it has been agreed with the Revenue Commissioners that those 
individuals who fall into the situation described at I) above may apply to the Revenue 
Commissioners for a revised PFT while those individuals described at 2) may apply for a PFT. 
The deadline for the application for a PFT or a revised PFT is three months before the 
individual's retirement date or by I January 2019, whichever is the earlier. Applications should 
be addressed to: 

Office of the Revenue Commissioners 
Financial Services (Pensions) 
Large Cases Division 
Ba.Jlaugh House 
73-79 Lower Mount Street 
Dublin 2 
Email: lcdretirebens@revenue.ie 
Telephone: +353 I 6131800. 



Please bring the contents of this letter to the al!ention of individuals serving within your 
Depmtment/Office and all public service bodies under the aegis of your Department/Office I(Jr 
dissemination to their serving staJT. 

Yours sincerely, 

~Iff 
Frank Griffin 
Principal 
Remuneration, Industrial Relations and Pensions Division 


